Καλώς Ήλθατε στο Καρλόβασι της Σάμου

Στα 32 χιλιόμετρα δυτικά της Σάμου βρίσκεται το Καρλόβασι. Το Καρλόβασι προέρχεται από τις τούρκικες λέξεις Karli - ovasi που σημαίνει χιονισμένη πεδιάδα. Ακόμα έχει το όνομα Καριόβα και Καρλόβας όπου είναι και το πιο πιθανότερο. Η περιοχή άρχισε να κατοικείται από τις αρχές του 1600, ίσως και νωρίτερα με πρώτους τους απογόνους των Σαμίων που είχαν μεταναστεύσει στη Χίο και ακολούθησαν Πελοποννήσιοι , Κρητικοί, Ικαριώτες, Ναξιώτες και από άλλες περιοχές. Όπως φανερώνει το όνομα του πρώτο χτίστηκε το παλαιό που είναι κρυμμένο σε δυσπρόσιτη περιοχή και ακολούθησαν τα υπόλοιπα, που και αυτά κατέλαβαν διάφορους λόφους, μακριά από την θάλασσα και τελευταίο το λιμάνι όπου η κατασκευή του άρχισε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1871 και τελευταίος ο Όρμος.

Νέο Καρλόβασι

Είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης όπου μπορείτε να βρείτε καταστήματα και καφετέριες.

Μεσαίο Καρλόβασι

Στη γραφική πλατεία του μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας σε ένα από τα εστιατόρια.

Παλαιό Καρλόβασι

Μετά από μια υπέροχη διαδρομή ανάμεσα στο δάσος μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα όλης της πόλης.

Τα Βυρσοδεψεία

Η κατεργασία των ακατέργαστων δερμάτων ήταν από τις κύριες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας όταν και δημιουργήθηκαν πλέον τα πρώτα βυρσοδεψικά κέντρα στον ελλαδικό χώρο (μέθοδοι και τρόποι επεξεργασίας των δερμάτων είχαν ήδη ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων). Τα κατεργασμένα πια δέρματα τα αγόραζαν οι υποδηματοποιοί και άλλοι τεχνίτες που ασχολούνταν με την κατασκευή δερμάτινων ειδών. Στη Ρίβα του Καρλοβάσου έφτασαν να λειτουργούν τότε έως και 50 βυρσοδεψεία, που χρησιμοποιούσαν ως κινητήρια δύναμη τον ατμό και έπειτα τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο. Καθώς οι αγορές άρχισαν να αλλάζουν και η περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας έθετε συνεχώς νέα στάνταρ, τα ταμπάκικα του Καρλοβάσου έφτασαν σε σημείο που δεν μπορούσαν πια να ανταγωνιστούν τους διεθνείς «συναδέλφους», με αποτέλεσμα την πτώση της παραγωγής και των εξαγωγών. Σήμερα, έχουν απομείνει αρκετά απομεινάρια από τα παλιά βυρσοδεψεία στην περιοχή, «ενθύμια» μιας άλλης εποχής.

virsodepsia
virsodepsia

Μουσείο Βυρσοδεψίας

Το μουσείο βυρσοδεψίας στο Καρλόβασι, τιμώντας τους παραγωγούς ενός κλάδου πού μεσουρανούσε από τις αρχές του αιώνα μέχρι πριν μερικές δεκαετίες, στεγάζεται σε ένα παλιό πέτρινο ταμπάκικο στο Καρλόβασι και παρουσιάζει εργαλεία, μηχανήματα, κατεργασμένα δέρματα και άλλα σχετικά εκθέματα, αποτυπώνοντας όλη την ιστορία της Βυρσοδεψίας της πόλης. Μέσω εκθεμάτων καθώς και οπτικοακουστικού υλικού απεικονίζεται όλη η τοπική παράδοση και η εμπειρία στην παραγωγή και την κατεργασία δέρματος

Πληροφορίες: https://karlovasi.wordpress.com/
Τηλέφωνο: 22730 79137
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 09:00-13:00

Λαογραφικό Μουσείο

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στο Καρλόβασι ξεκίνησε να λειτουργεί το 1994. Τα εκθέματά του καλύπτουν μια περίοδο που χρονολογικά εκτείνεται από το 1870 έως το 1955 και ουσιαστικά παντρεύουν στοιχεία της αγροτικής και αστικής λαογραφίας. Ο επισκέπτης μπορεί να δει δίπλα στον αργαλειό τα υφαντά, το σοφρά, τη σκάφη για το ζύμωμα, τα αγροτικά εργαλεία και πορσελάνινα αντικείμενα μεγάλης αξίας, σκαλιστούς καθρέφτες και καναπέδες και εντυπωσιακά ενδύματα των πλουσίων κυριών της πόλης. Η όλη προσπάθεια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου που συνεχίζεται με σκοπό να παρουσιάζει μια ολοένα και πιο αντιπροσωπευτική εικόνα του τόπου μας εκείνης της εποχής.

Τηλέφωνα: 22730 32265
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή 08:30 – 15:00

Τα Αρχοντικά

Τα Αρχοντικά του Καρλοβάσου ομορφαίνουν τον δρόμο προς τον Όρμο Καρλοβάσου με την επιβλητική και νεοκλασική τους αρχιτεκτονική, ταξιδεύοντάς μας σε άλλη εποχή. Τα νεοκλασικά αρχοντικά ακτινοβολούν το μεγαλείο, τη λάμψη καθώς και την αίγλη του παρελθόντος (τέλη 19ου αι.), όταν το Καρλόβασι γνώρισε οικονομική άνθηση χάρη στις εμπορικές συναλλαγές του με τις χώρες της Ευρώπης.

Είσαι έτοιμος να ανακαλύψεις το Καρλόβασι?

Ξεκίνα να απολαμβάνεις όλες τις ομορφιές

Παραλίες στο Καρλόβασι της Σάμου

Ποτάμι Καρλοβάσου

Η παραλία ποταμίου βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία έχοντας από πίσω του το απέραντο πράσινο και μπροστά του μία από τις καθαρότερες παραλίες και θάλασσες του νησιού. Στα νερά του καταλήγει το ποτάμι του Καρλοβάσου με τους έξι καταρράκτες ένα θέαμα που πρέπει οπωσδήποτε κανείς να το επισκεφτεί αν αποφασίσει να κάνει μπάνιο στην παραλία αυτή. Η παραλία είναι από πέτρες όπως και το εσωτερικό της θάλασσας. Η παραλία είναι εξοπλισμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες για τους θαμώνες της. Υπάρχουν επίσης ταβέρνες και εστιατόρια για όσους θελήσουν να γευματίσουν. Η παραλία απέχει από το Καρλόβασι περίπου πέντε (5) χιλιόμετρα. Για την παραλία υπάρχει επίσης και συγκοινωνία μέσω των λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

Σεϊτάνι

Η περιοχή Σεϊτάνι δεν είναι προσπελάσιμη μέσω ξηράς. Υπάρχει από το λιμάνι του Καρλοβάσου καΐκι το οποίο μεταφέρει όσους θέλουν να το επισκεφτούν και να κάνουν μπάνιο στα καταγάλανα και καθαρά νερά του. Δεν υπάρχει εξοπλισμός για την παραλία αυτή. Επίσης η περιοχή φιλοξενεί και φώκιες μονάχους-μονάχους αφού είναι προστατευμένη περιοχή.

Παραλία Καρλοβάσου

Η παραλία βρίσκεται στην περιοχή του Καρλοβάσου. Είναι δίπλα από το λιμάνι. Είναι αρκετά καθαρά τα νερά και πολλοί από τους καρλοβασίτες κάνουν μπάνιο στα νερά του.

Πληθυσμος

Χωρια

Παραλιες

Δραστηριότητες

Καταρράκτες

Η Σάμος δεν έχει μόνο παραλίες και γαλάζιες θάλασσες. Σαν νησί, θα περιμένατε να δείτε άμμους, βότσαλα, κύμματα και θάλασσες, αλλά σας κρύβει εκπλήξεις! Η πλούσια φύση αλλά και τα καταπράσινα ψηλά βουνά της, δημιούργησαν ρυάκια και ποτάμια, ποτάμια και καταρράκτες! Τρία χιλιόμετρα έξω από το Καρλόβασι, στην περιοχή “Ποτάμι” βρίσκονται οι περίφημοι φυσικοί καταρράκτες της Σάμου. Οι καταρράκτες έχουν εξαιρετική φυσική ομορφιά και σχηματίζουν δύο μικρές λίμνες, ιδανικές για τους τολμηρούς που θέλουν να κολυμπήσουν στα παγωμένα νερά τους. Στο Ποτάμι (μόλις 3 χλμ. από το Καρλόβασι Σάμου) συναντάμε δύο καταρράκτες, στον μικρότερο μπορεί κανείς να φτάσει εύκολα ακολουθώντας ένα μονοπάτι, ενώ στον δεύτερο θα βάλετε τα δυνατά σας για να σκαρφαλώσετε 50-60 σκαλοπάτια και έπειτα να κολυμπήσετε.

Ιστιοπλοΐα

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου διοργανώνει πολλά σεμινάρια όλο το χρόνο,ιατρικά –μηχανολογικά-μετεωρολογικά-σωστικά –ιατρικά –και οικολογικού ενδιαφέροντος. Οι τομείς με τους οποίους ασχολείται είναι η ιστιοπλοΐα, η κολύμβηση, η κατάδυση, η ταχυπλοΐα καθώς και η αγωνιστική αλιεία.

Συγκεκριμένα, διαθέτει τα εξής τμήματα:
- Ιστιοπλοΐα Ανοιχτής Θαλάσσης
- Τμήμα Κολύμβησης
- Τμήμα Αγωνιστικής Αλιείας
- Τμήμα Ταχυπλοΐας

Διασκέδαση

Ταβέρνες κλαμπ και καφετέριες υπάρχουν, τόσο στην πόλη του Νέου Καρλοβασίου όσο και στο λιμάνι. Πολλές επιλογές που πρέπει να λάβετε υπόψη για όλα τα γούστα. Μια ποικιλία από φεστιβάλ, θεατρικά, μουσικές συναυλίες και εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα καθ 'όλη τη διάρκεια του χρόνου, συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου Φεστιβάλ Street Art που έχει γίνει η συζήτηση του νησιού. Τα beach bars, τα roof bars και τα clubs ικανοποιούν τόσο τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες της πόλης. Φροντίστε να ρωτήσετε για τα μοναδικά κοκτέιλ μας που γίνονται με το βραβευμένο και βραβευμένο γλυκό κρασί μας!

  • gastronomy-samos
  • gastronomy-samos
  • gastronomy-samos

Η γευστική πλευρά της Σάμου

Οι τοπικές συνταγές περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία από πικάντικα πιάτα και επιδόρπια. Αξιοποιώντας το πλούσιο έδαφος και τα καταπράσινα βουνά, τις κοιλάδες και τα δάση, η γεωργία ήταν πάντα μια ακμάζουσα βιομηχανία που παρέχει φρέσκα προϊόντα, βότανα και τσάγια. Επηρεασμένοι από τα γαστρονομικά έθιμα που φέρνουν οι Έλληνες μετανάστες και η Μικρά Ασία, υπάρχουν πολλές συνταγές για τους λάτρεις του κρέατος καθώς και για τους χορτοφάγους. Το κοτόπουλο γεμισμένο με ρύζι, τα μπουρέκια από κολοκύθι, οι πιπεριές του τυριού και η γιορτή είναι μερικές από τις λιχουδιές που πρέπει να δοκιμάσετε κατά την επίσκεψή σας. Μερικά απότα τοπικά προϊόντα είναι: το ελαιόλαδο, το μέλι, τα κρασιά, το ούζο, το λάδι, το κατσικίσιο τυρί, τα βότανα και τα τσάγια.

  • samosoutdoors
  • samosoutdoors
  • samosoutdoors
  • samosoutdoors
  • samosoutdoors

Samos Outdoor Activities

Εξερευνήστε τα φαράγγια, πηγαίνετε για αναρρίχηση, επισκεφθείτε τις σπηλιές, περιπλανηθείτε στα ορεινά μονοπάτια, ανακαλύψτε απομονωμένες παραλίες. Η πιο δημοφιλής ανάβαση, είναι στη δεύτερη υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου που βρίσκεται στο όρος Κέρκης. Μια άλλη δημοφιλής πεζοπορία είναι το σπήλαιο του Πυθαγόρα που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του όρους Κερκετεύς. Εκεί ο σπουδαίος φιλόσοφος και μαθηματικός ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ έζησε και δίδαξε τους οπαδούς του πριν εξοριστεί στην Ιταλία. Μια ξενάγηση με το Samos Outdoors, είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Για περισσότερες πληροφορίες.
Email - info@samosoutdoors.com
Web - www.samosoutdoors.com

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η Πανεπιστημιακή Μονάδα Σάμου έχει έδρα την πόλη του Καρλοβασίου. Περιλαμβάνει τη Σχολή Θετικών Επιστημών, η οποία αποτελείται από τα Τμήματα: Μαθηματικών, Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων καθώς και το τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών.Περιλαμβάνει επίσης τις διοικητικές υπηρεσίες της Σχολής και των Τμημάτων, τη Βιβλιοθήκη (παράρτημα της κεντρικής βιβλιοθήκης). Η Σαμιακή κοινωνία υπήρξε γενναιόδωρη στις παροχές της προς το Πανεπιστήμιο. Η Σχολή στεγάζεται στο Καρλόβασι σε ιδιαίτερης αξίας νεοκλασικά κτίρια, που έχουν παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο, καθώς και σε ενοικιαζόμενα κτίρια.

Γραμματεία Πανεπιστημίου

Το ανακαινισμένο κτίριο της πρώην Εμπορικής Σχολής φιλοξενεί την Μαθηματική Σχολή.

Χατζηγιάννειο κτίριο

Είναι ένα κτίριο του 1903 το οποίο στεγάζει το παράρτημα Σάμου της κεντρικής βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Κτίριο Προβατάρη

Χρησιμοποιείται ως αμφιθέατρο και στεγάζει επίσης γραφεία καθηγητών.

Όμορφοι Παραδοσιακοί Οικισμοί

Λέκκα

Νότια του Καρλοβάσου, σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων βρίσκεται το χωριό Λέκκα. Είναι ένα από τα πολλά χωριά της Σάμου με καταπληκτική θέα προς τα βορειοανατολικά, απ' όπου φαίνεται όλη η πεδιάδα του Καρλοβάσου, το βουνό της Αμπέλου και το πέλαγος μέχρι πέρα τα Μικρασιατικά παράλια.

Καστανιά

Νότια της Λέκκας και σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του βουνού Κέρκη, μέσα σε πυκνή και οργιώδη βλάστηση βρίσκεται το χωριό της Καστανιάς. Οι πρώτοι κάτοικοι της Καστανιάς σύμφωνα με την ντόπια παράδοση ήταν Ηπειρώτες.

Κοντακαίικα

Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το Καρλόβασι βρίσκεται το χωριό Κοντακαίικα. Πολύ γραφική τοποθεσία είναι το Λιμανάκι και ο παραλιακός οικισμός του Αγίου Νικολάου που είναι ο βορειότερος οικισμός του νησιού και έχει πολύ μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Η «κούπα του Πυθαγόρα» και τα Εργαστήρια Κεραμικής στη ΣάμοΗ «κούπα του Πυθαγόρα» ή αλλιώς «δίκαιη κούπα» που κατασκεύασε ο Σάμιος φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής είχε ως στόχο την υπόδειξη και την τήρηση του μέτρου, «μέτρον άριστον»

Η Σάμος διατηρεί μεγάλη παράδοση στα κεραμικά μαγνητίζοντας την προσοχή του επισκέπτη. Τα χωριά Μανωλάτες Κουμαραδαίοι καθώς και το Καρλόβασι φημίζονται για τα εργαστήρια κεραμοποιείας και λαικής τέχνης.
είναι μερικά από τα ποιό γνωστά προϊόντα που αγοράζουν οι επισκέπτες του νησιού

Φωτογραφικό Υλικό

Bρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κερκετέα και, σύμφωνα με κάποιες πηγές, εδώ κατέφυγε για να κρυφτεί ο φιλόσοφος Πυθαγόρας, την εποχή που τον καταδίωκε ο τύραννος Πολυκράτης. Υπάρχει και η άλλη εκδοχή της ιστορίας.
Τη σπηλιά τη χρησιμοποιούσε ο Πυθαγόρας ως ερημητήριο, για να συλλογίζεται απερίσπαστος τα φιλοσοφικά ζητήματα. 320 σκαλοπάτια οδηγούν στην είσοδο του Σπηλαίου. Η θέα είναι εκπληκτική.